MYTH #2: LET‘S JUST STICK TO WHAT WORKS NOW

myth2

Během své kariéry jsem byl postaven před mnoho výzev. Potřeba růstu na trhu, který je plně saturován; ztráta relevance; nefunkční produkty; malé rozpočty; nejasné směřování či roztříštěné identity značek je jen pár příkladů pro ukázku. A s každým novým projektem přichází další. Směle si ale troufám prohlásit, že tou úplně nejvíc nejhorší výzvou je rigidita. Rezistence vůči změně.

Umět změny přijímat, nebo ještě lépe – aktivně je vyvolávat, je klíčem k trvalému úspěchu značky. Ano, držet se toho, co aktuálně funguje, může vyvolat určitý pocit bezpečí, ale v rychle se měnícím světě je to skutečně nebezpečný mýtus.

Komfortní zóna je past, ze které se těžko leze.

Je lidskou přirozeností lpět na dobře známém. A značky často spoléhají na strategie, které fungovaly v minulosti. To je ale jako chtít plachtit pomocí včerejšího větru – to zkrátka nefunguje. Co se povedlo včera, už nemusí udělat parádu zítra. A nejspíš ji ani neudělá.

Neustálá inovace je nezastavitelná síla

Jedinou konstantou v byznysu je změna. Mění se chování spotřebitelů i morální hodnoty, objevují se nové technologie, vyvíjí se trh. Značky, které se nepřizpůsobí, riskují stagnaci a ztrátu relevance. Inovace, nebo vývoj nejsou jen o udržení kroku; jde o kontinuální nastavování nových standardů.

Poučme se od mega značek

Asi nejvýznamnějším příkladem je římskokatolická církev, která ke konci 20 století zcela ztratila svou relevanci. Vůbec se nedokázala přizpůsobit potřebám současného světa a neměla co nabídnout mladému publiku. Sorrentinův Mladý papež, je jedním z pokusů toto změnit. Je to vynikající ukázka „disruption“ a přizpůsobení se okolnostem při zachování vlastní integrity.

A další příklady? Co třeba Nokia a Kodak. Nebo Blockbuster, ti se drželi tak dlouho svého modelu půjčování filmů, že se později už nedokázali přizpůsobit měnícímu se prostředí domácí zábavy.

V potravinářském průmyslu můžeme zmínit případ značky Hostess, která proslula svými Twinkies. Díky své neochotě se přizpůsobit, museli v roce 2012 vyhlásit bankrot a následně projít rozsáhlou reorganizací.

Oproti tomu jsou Apple, Amazon, Dove, Nestlé či PepsiCo živoucími symboly změn a evoluce.

Růst je možné jen skrze změnu

Přizpůsobovat se ale neznamená ztratit nebo opustit základní identitu vaší značky. Znamená to rozvíjet způsob, jakým přistupujete ke svému spotřebiteli i to, jak s ním komunikujete. Průběžně upravujte a rozvíjejte své strategie tak, aby byly v souladu se současným i budoucím trhem.

„Neopravujte, co není rozbité.“ zde neplatí. V dnešním světě je proaktivita životně důležitá. Aby značky zůstaly relevantní, musí se vyvíjet a podstupovat kalkulovaná rizika. Držet se toho, co fungovalo, je luxus, který si značky nemohou dovolit. Chcete-li růst, přijměte změny. Adaptace je zásadní pro přežití a úspěch.

Toto uvažování asi nejlépe vystihuje heslo kulatého stolu: Adopt. Adapt. And Improve.